Siirry sisältöön

Kuulumisia ja katse syksyyn

Joukko erinäköisiä ihmisiä pitää toisiaan kädestä kiinni tai halaa. He ovat selin kameraan ja ovat parrasvaloissa.
Tule nähdyksi -hankkeessa on käynnistynyt työn ja tulosten täyteinen loppuvuosi. Hankkeen tiimoilta on julkaistu opinnäytetyö (AMK) ja syksyllä ilmestyy hankkeen loppujulkaisu ja ns. infopaketti nuorten kanssa työskenteleville, esimerkiksi lehtoreille. Hankkeen päätösseminaari pidetään tiistaina 29.11.2022 Avoimet ovet -teatterin tiloissa Helsingissä. Tervetuloa mukaan, varaa aika jo nyt kalenteristasi!

Voimaantumista ja osallisuutta

Tule nähdyksi -hankkeesta on julkaistu AMK-tasoinen opinnäytetyö. Uunituore julkaisu käsittelee Tule nähdyksi -hankkeeseen osallistuneiden nuorten kokemuksia tarinateatterin voimaannuttavasta vaikutuksesta. Opinnäytetyön tekijöinä olivat Diakonia-ammattikorkeakoulun sosionomi (AMK) opiskelijat Riikka-Maria Hentunen ja Marja Pelli. Opinnäytetyö on julkaistu ammattikorkeakoulujen julkaisualustalla Theseuksessa ja on luettavissa täältä. 

Opinnäytetyö antoi tärkeää tietoa nuorten kokemuksista hankkeen toiminnoista. Hankkeen työpajojen keskeisimpinä tuloksina nuoret kokivat itsetuntemuksensa lisääntyneen, itsensä hyväksymisen ja itseluottamuksen kasvaneen tarinateatterinmenetelmän avulla. Myös rohkeus ja uskallus kohdata elämän mukanaan tuomia haasteita eli resilienssi oli lisääntynyt, ja jännittäminen ja epäonnistumisen pelko vähentyneet. Toistuvat rutiinit työpajoissa loivat nuorille turvallisuuden tunteen. Harjoitteiden kautta nuoret kokivat löytäneensä oman luovuutensa ja saivat onnistumisen kokemuksia sekä nuorten osallisuuden, toimijuuden ja voimaantumisen tunne lisääntynyt.

Lyhyessä ajassa hanke on saavuttanut kokonaisvaltaisesti vaikuttavia tuloksia mielekkäällä tavalla. Tulokset vahvistavat aikaisempien tutkimusten tavoin soveltavan teatterin vaikutukset osallistujien hyvinvointiin.

Välineitä opettajille ja nuorisotyön ohjaajille

Tule nähdyksi -hankkeessa on lähtenyt käytiin viimeinen vuosi ja luvassa on vielä hankkeen loppujulkaisu. Hankkeessa toteutettujen työpajojen ja kehittämistyön oppimiset ja tulokset kootaan yksien kansien sisälle yhdeksi julkaisuksi, missä hankkeen asiantuntijat tuovat artikkeleissaan esille tarkemmin kehittämistyön tuloksia. Julkaisu valmistuu Diakin julkaisusarjaan syksyn 2022 aikana.

Loppujulkaisun lisäksi hankkeen kehittämistyöpajoissa ollaan kokoamassa ns. infopaketti alan ammattilaisten ja asiantuntijoiden kanssa syksyllä 2022. Paketissa on opettajille, lehtoreille ja nuorisotyön ohjaajille valmiiksi koottuja oppitunteja soveltavan teatterin hyödyntämisestä nuorten kanssa. Paketti kootaan virtuaaliseksi kokonaisuudeksi hankkeen kotisivuille käyttäjäystävälliseen muotoon.

Hyvä hanke tarvitsee ansaitsemansa loppuseminaarin

Kaikilla kehittämishankkeilla on alku ja loppu ja niin on Tule nähdyksi -hankkeellakin. Suuri päätösseminaari pidetään 29.11.2022 klo 10–15 Avoimet ovet -teatterin tiloissa (Erottajankatu 5, Helsinki). Varaathan kalenteriisi jo nyt seminaaripäivän.

Hankkeen loppuseminaarissa julkaistaan hankkeen artikkelikokoelma ja julkaisu jaetaan kaikille seminaariin osallistuville. Seminaariin osallistujat pääsevät osallistumaan myös ammattilaisten fasilitoimana soveltavan teatterin käyttämiseen nuorten kanssa. Harjoitteiden pohjana toimii hankkeessa koostetut harjoitteet, joihin tutustutaan toiminnan kautta.

Päivän päätteeksi seminaariväki pääsee vielä näkemään tarinateatteriesityksen, josta vastaa Q-teatteri.

Päätösseminaarista yksityiskohtaisempaa tietoa ja ilmoittautumismahdollisuus syksyllä 2022.

Mertsi Ärling
Tule nähdyksi -hankkeen projektipäällikkö, Diakonia-ammattikorkeakoulu

Tietoa hankkeesta